GAL Mehedintiul de Sud acopera un teritoriu coerent si omogen, realizat prin parteneriatul a 11 localitati din judetul Mehedinti dintre care 10 au facut parte si in perioada de programare 2014-2020 dintr-un GAL si, prin urmare, au cunoscut beneficiile abordarii LEADER pentru dezvoltarea comunitatii. Teritoriul GAL cuprinde in prezent o populatie de 34.892 locuitori conform datelor de la RPL 2021, populatie aflata in declin cu 7,29% fata de RPL din anul 2011 cand populatia din acelasi teritoriu era de 37.637 locuitori. Teritoriul ocupa o suprafata de 819,10 kmp si inregistreaza o densitate a populatiei de 42,59 loc/kmp, populatia urbana avand o pondere de 25,96 % din numarul total de locuitori.
Teritoriul este omogen din punct de vedere economic, localitatile componente avand o structura economica asemanatoare, desfasurand aceleasi tipuri de activitati, dispunand de resurse similare si confruntandu-se cu aceleasi tipuri de probleme. Accesul in GAL se poate realiza atat prin intermediul cailor rutiere, cat si prin intermediul cailor feroviare. Accesul in teritoriul GAL este facilitat si de prezenta drumurilor nationale DN56A, DN56B, precum si de prezenta a numeroase drumuri judetene: DJ562, DJ561A, DJ606D, DJ606A, DJ 565, DJ 564, DJ 606B, DJ 607A etc. Accesul feroviar este posibil prin calea ferata Craiova- Drobeta Turnu Severin. Cele mai apropiate centre urbane importante sunt: Municipiul Drobeta Turnu Severin (7 km), Municipiul Craiova, cel mai important oras al Regiunii SV (56 km).
Teritoriul GAL este situat in cea mai mare unitate piemontana din tara, Podisul (Piemontul) Getic, mai exact in Podisul Strehaiei (Platforma Strehaiei), fiind situat intre Dunare si Jiu. Altitudinile sunt cuprinse intre 200 si 600 m, scazand de la nord la sud, fiind asemanatoare dealurilor joase.
Reteaua hidrografica de suprafata din teritoriul GAL este marcata de prezenta fluviului Dunarea. Alte rauri importante sunt: Jiul, aflat la limita estica a teritoriului, raul Motru, precum si o serie de afluenti ai acestora. In teritoriul GAL se evidentiaza zone cu potential turistic ridicat – comuna Simian si arii naturale protejate Natura 2000 – comuna Butoiesti (cu siturile Coridorul Jiului ROSCI0045, Raul Motru ROSCI0366), Orasul Strehaia si comuna Stangaceaua (situl Raul Motru ROSCI0366). Resursele naturale pe care se bazeaza potentialul economic al teritoriului sunt reprezentate in principal de varietatea fondului funciar.Teritoriul GAL este situat intr-un climat temperat-continental cu influente submediteraneene, cu specificitatile unui topoclimat de dealuri. Predomina solul brun-roscat, sol specific conditiilor pedogenetice existente aici. Din punct de vedere a caracteristicilor de mediu, pe teritoriul GAL nu exista factori majori de poluare a mediului inconjurator.
Concluziile analizei realizate in teritoriul GAL au aratat ca principalele probleme cu care se confrunta zona sunt: lipsa locurilor de munca (54,8% dintre respondentii la chestionar), mediul de afaceri insuficient dezvoltat (13,7%) si migrația tinerilor si existenta unei populatii imbatranite (6,8%).
Totodata, repondentii la chestionar au indicat ca cele mai importante domenii în care ar trebui să se intervină sunt creșterea numărului de locuri de muncă în sectorul neagricol (dezvoltarea mediului de afaceri non-agricol)- 74,7 %, investiții în infrastructura locală și servicii destinate comunității (34,9%), dezvoltarea asociațiilor de producători locali agricoli și a comercializării produselor locale (34,9%), proiecte educaționale pentru copii și tineri (34,2%), dezvoltarea serviciilor de sănătate (26,7%) si asigurarea accesului la tehnologia informatiei (TIC) și digitalizarea serviciilor publice (21,2%).
In ceea ce priveste fenomenele sociale prezente in comunitatile din teritoriul GAL, un procent covarsitor de 59,3% dintre respondenti considera ca migrația tinerilor și îmbătrânirea populației este cel mai ingrijorator fenomen cu care se confrunta zona.
Pornind de la aceste informatii, a fost stabilita tema unificatoare a SDL “TINERI ACTIVI PENTRU COMUNITATE » prin care se incurajeaza intoarcerea si stabilirea tinerilor in teritoriul LEADER si crearea de comunitati “atractive”. Din analiza teritoriului, rezulta ca infrastructura si serviciile de baza in teritoriul GAL nu dispun de un nivel al calitatii si al functionalitatii corespunzator nevoilor populatiei. Anumitele disfunctionalitati in cadrul acestor servicii implica existenta unui decalaj in comparatie cu zona urbana si constituie o piedica in calea egalităţii de şanse şi a dezvoltării socio-economice a teritoriului.
Sistemul public de educatie cuprinde toate nivelurile preuniversitare de invatamant. Infrastructura de educatie din teritoriul analizat este formata din 14 de unitati de invatamant, dintre care 12 se incadreaza in invatamantul primar si gimnazial. Unitatile de invatamant liceal functioneaza in Simian (Grupul Scolar Tudor Vladimirescu Simian) si Strehaia (Grupul Scolar "Matei Basarab" Strehaia). Populatia scolara din teritoriul GAL la nivelul anului 2021 era de 4245 persoane care erau pregatiti de un personal didactic in numar de 301 de persoane. Infrastructura educationala este slab dezvoltata, fara dotari corespunzatoare. Sunt necesare investitii in crearea, modernizarea si dotarea infrastructurii educationale, iar SDL va sprijini digitalizarea infrastructurii educationale prin abordarea SMART VILLAGE.
Reteaua de servicii de asistenta medicala primara si resursele umane din sistem sunt insuficiente, conform datelor INS, pe teritoriul GAL existand un numar de 14 cabinete medicale de familie, 3 cabinete medicale de specialitate, 2 cabinete medicale scolare, 1 alt tip de cabinet medical, 9 cabinete stomatologice, 10 farmacii si puncte farmaceutice si 1 centru de sanatate multifunctional (Centrul multifunctional Strehaia). Unitatile sunt deservite de 149 de cadre medicale, dintre care 28 medici, 9 stomatologi, 12 farmacisti si 100 de persoane apartinand personalului sanitar mediu. Infrastructura este inegal distribuita, sistemul de referire catre servicii specializate este inca slab, continuitatea ingrijirii nu este intotdeauna asigurata, bugetele nu sunt adecvate, iar calitatea serviciilor furnizate de medicii de familie nu este monitorizata sau evaluata, fiind insa considerata mai degraba slab satisfacatoare atat de catre pacienti. In teritoriu GAL exista un centru medical de permanenta (Centrul de permananta Strehaia) si unitati de infrastructura sociala (Centrul de ingrijire si asistenta pentru persoanele cu dizabilitati – Simian, Centrul rezidential medico-social de asistenta si ingrijire medicala – Bicles, Complexul servicii – Strehaia), insa dotarea acestora este deficitara, acestea neputand deservi intreg teritoriul GAL si neraspunzand tuturor nevoilor sociale ale populatiei GAL (nu exista crese, unitati afterschool, cantine sociale, centre de pregatire/reintegrare profesionala etc).
In teritoriul GAL exista si o concentratie semnificativa de populatie de etnie roma (o medie de 6,98% din populatia GAL) fiind necesara implementarea de masuri pentru combaterea excluziunii sociale in cadrul acestor comunitati si asigurarea integrarii acestei minoritati, copiii de etnie roma fiind cei mai afectati de saracie. Prin SDL (Interventia DEZVOLTARE SOCIALA si interventia FSE) se urmareste imbunatatirea infrastructurii sociale si din sanatate, dezvoltarea socio-economica si combaterea excluziunii sociale, in special pentru copii din grupuri vulnerabile.
Conform datelor de la Ministerul Culturii identificam numeroase monumente istorice: biserici, situri arheologice, conace si case boieresti, asezari (73). Un element de unicitate il reprezinta Ostrovul Simian pe care au fost stramutate monumentele istorice de pe insula Mehedintiul de Sud, disparuta in urma realizarii lacului de acumulare Portile de Fier I, din care amintim: Cetatea Mehedintiul de Sud, Moschea – construita in sec XV, Cimitirul turcesc etc. O parte a unitatilor de cult ce apartin patrimoniului cultural sunt insa in stare de degradare.
Patrimoniului construit i se adauga un bogat patrimoniu imaterial format din traditii si obiceiuri locale, mestesuguri artizanale ce pot fi utilizate pentru promovarea turistica a zonei. Obiectivele turistice intalnite in teritoriul GAL sunt reprezentate de zone cu peisaje pitoresti cu deschidere la fluviul Dunarea, zone cu potential turistic de pescuit. Turismul nu se poate dezvolta in mod satisfacator decat in conditiile in care se ofera suficiente posibilitati de cazare, masa, agrement etc iar din acest punct de vedere teritoriul GAL este insuficient dezvoltat.
Imbunatatirea si dezvoltarea serviciilor publice reprezinta o cerinta esentiala pentru cresterea calitatii vietii si care poate conduce la cresterea incluziuni sociale, la inversarea tendintelor de declin economic si social si de depopulare a zonei si la cresterea atractivitatii zonei pentru investitori.
Populatia totala a GAL inregistreaza in perioada 2011-2021 o tendinta negativa, rata scaderii populatiei fiind semnificativa (7,29%), o rata ingrijoratoare pentru viitorul acestei zone privita in ansamblul evolutiei pe termen mediu si lung a populatiei. Singura localitate in care se inregistreaza cresterea populatiei este Simian, localitate situata in imediata apropiere a Municipiului Drobeta Turnu Severin care a cunoscut o dezvoltare continua atat din punct de vedere demografic, cat si economic. Se inregistreaza scaderi ale populatiei in toate celelate localitati ale GAL, tendintele demografice fiind ingrijoratoare la nivelul GAL, in special in ceea ce priveste tendinta de imbatranire a populatiei. Scaderea populatiei a fost determinata, in principal, de sporul natural negativ generat de manifestarea superioara a mortalitatii, comparativ cu natalitatea, precum si de fenomenul migrator intern si international al populatiei catre alte zone din tara si strainatate.
La sfarsitul anului 2021, numarul somerilor inregistrati este de 1014 persoane, determinand o rata a somajului de 2,9%. Comparativ, la nivelul judetului Mehedinti rata somajului inregistrata la acel moment era de 5,59%. Evolutia numarului de someri s-a calculat conform datelor statistice de la INS pentru anii 2011-2021 , inregistrandu-se un trend descendent la nivelul teritoriului GAL, de la 1775 in anul 2011, la 1732 in anul 2016, respectiv la 1014 in anul 2021. Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt legate de valorificarea resurselor primare ale zonei. Fondul funciar agricol (terenuri arabile, pasuni, fanete, paduri) constituie principala resursa naturala, functia dominanta in profilul economico-social fiind cea agricola.
Firmele prezente in teritoriu, dupe cum reiese din analiza, nu sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de locuri de munca, de aceea este necesara o dezvoltare a sectorului non agricol, crearea de noi activitati economice, si chiar diversificarea activitatilor economice la nivelul intreprinzatorilor deja existenti, sau exercitarea de activitati economice in randul fermierilor care in prezent se ocupa de activitati agricole.
In anul 2021 erau active din punct de vedere juridic 338 intreprinderi avand un numar mediu de salariati de 1105. Numarul mediu de salariati in localitatile din teritoriul GAL in anul 2021 este 2077. Se observa o imbunatatire a mediului economic a teritoriului GAL, o influenta semnificativa a cresterii economice reprezentand-o si finantarile europene acordate prin SDL anterior.
In continuare se urmareste cresterea numarului de intreprinderi nou create, active prin intermediul interventiilor create pentru dezvoltarea teritoriului. Dezvoltarea sectoarelor economice non-agricole (turism, transporturi de persoane, sector productiv, productia mestesugareasca, agrement, mica industrie) ar putea genera o suplimentare a ofertei de munca si implicit o imbunatatire a situatiei pietei muncii.