Prezentare GAL si LEADER
GAL Mehedintiul de Sud
Teritoriul parteneriatului “Gal Mehedintiul de Sud” cuprinde unsprezece unitati administrativ teritoriale din judetul Mehedinti, nu a facut parte in perioada de programare 2007-2013 din niciun Grup de Actiune Locala, si, prin urmare, nu a cunoscut beneficiile abordarii LEADER pentru dezvoltarea comunitatii.
Dezvoltarea comunităților este un proces pe termen lung, care presupune, în mod normal, atât resurse financiare, cât și parteneriate locale durabile, abordarea LEADER putand reprezenta solutia pentru dezvoltarea acestui teritoriu.
Initierea acestui parteneriat public-privat ce reuneste 52 de membri din 11 unitati administrativ teritoriale ale judetului Mehedinti a reprezentat un prim pas foarte important in “aducerea la aceeasi masa” a structuri reprezentative ale zonei din domenii de activitate diferite punand bazele colaborari intre partenerii publici, privatii si societatea civila din teritoriu.
Teritoriul GAL este structurat din 11 comune: Cujmir, Vrata, Garla Mare, Pristol, Gruia, Gogosu, Burila Mare, Obarsia de Camp, Darvari, Branistea, Jiana, situate in judetul Mehedinti, in regiunea SV Oltenia, la SV judetului Mehedinti.
Asociatia Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD este un parteneriat public privatincheiat intre 52 membri: 11 reprezentanti ai administratiei publice locale, 37 parteneri privati si 4 reprezentanti ai societatii civile din teritoriul a 11 localitati din judetul Mehedinti.
Teritoriul Asociatiei Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD cuprinde urmatoarele localitati: Cujmir, Vrata, Garla Mare, Pristol, Gruia, Gogosu, Burila Mare, Obarsia de Camp, Darvari, Branistea, Jiana, niciuna dintre aceste localitati nefacand parte in perioada de programare 2007-2013 din niciun Grup de Actiune Locala.
Asociatia Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD a fost infiintata in 18 Octombrie 2016 fiind inscrisa sub nr. 2 din 18.10.2016 in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor aflat la grefa Judecatoriei Vanju Mare, obtinand de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Autorizatia de Functionare cu nr. 224 in 01.11.2016.
In baza autorizatiei de functionare nr.224 in 01.11.2016, emisa de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Asociatia Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD poate desfasura activitati specifice implementarii masurilor 19.2 - ”Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală” si 19.4 - „Sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare”, in perioada de programare 2014-2020.
In data de 12decembrie 2016, Asociatia Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD a semnat cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale acordul cadru de finantare pentru cheltuielile de functionare in vederea implementarii strategiei de dezvoltare locala a teritoriului in valoare publica totala de 1.993.573 euro.
Situatia actuala a teritoriului reflecta o capacitate de dezvoltare insuficient fructificata la nivel local, ce nu raspunde nevoilor locale, in special in ceea ce priveste colaborarea intre partenerii publici si privati.
Strategia parteneriatului reprezentat de Asociatia Grup de Actiune Locala Mehedintiul de Sud a fost conceputa in sensul valorificarii punctelor forte sau „atuurilor” sociale, de mediu si economice ale comunitatii, vizand o abordare integrata si punand in prim plan actiunile de valorificare a resurselor locale si de promovare a specificitatii locale, combinand solutii pentru problemele existente la nivelul comunitatilor locate reflectate in actiuni specifice acestor nevoi.
Asociatia Grup de Actiune Locala Mehedintiul de Sudva finanta microproiecte locale care sa contribuie la dezvoltarea durabila a teritoriului prin intermediul masurilor incluse in cadrul strategiei de dezvoltare locala.
Abordarea Leader
Politica de dezvoltare rurală este o componentă tot mai importantă a Politicii Agricole Comune (PAC). Ea promovează dezvoltarea durabilă a zonelor rurale din Europa, abordând probleme economice, sociale şi de mediu. Leader este o abordare inovatoare din cadrul politicii de dezvoltare rurală a UE. Leader vine de la „Legături între acţiuni de dezvoltarerurală”. După cum sugerează şi numele, este o metodă de mobilizare şi de promovare a dezvoltării rurale în comunităţile rurale locale, şi nu un set fix de măsuri care trebuie implementate. Experienţa a arătat că Leader poate aduce modifi cări considerabile în viaţa cotidiană a oamenilor din zonele rurale. Poate juca un rol important în încurajarea unor răspunsuri inovatoare la probleme rurale vechi şi noi şi devine un fel de „laborator” pentru consolidarea capacităţilor locale şi pentru testarea unor modalităţi noi de satisfacere a nevoilor comunităţilor rurale.
LEADER este un instrument important pentru România în reducerea dezechilibrelor economice și sociale și a disparităților dintre urban-rural. Valoarea adăugată a abordării LEADER derivă din acele inițiative locale care combină soluții ce răspund problematicii existente la nivelul comunităților locate, reflectate în acțiuni specifice acestor nevoi.
GAL-urile reprezintă soluția concretă, transformarea în realitate a potențialului pe care comunitățile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în această nouă abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea și/sau stabilirea tinerilor în teritoriul LEADER și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia.
LEADER, ca abordare inovatoare, bazată pe cooperare și implementată într-o anumită regiune, generează valoare adăugată în respectiva regiune în special datorită implicării de jos în sus a populației și a participării integrate a reprezentanților sectoarelor economice.
De aceea, LEADER nu este numai un instrument de finanțare, ci, prin prisma exemplelor de la nivel european, reprezintă modalitatea optimă de dezvoltare locală și regională a zonelor LEADER.
Teritoriul parteneriatului reprezentat de Asociatia Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD ce cuprinde unsprezece unitati administrativ teritoriale din judetul Mehedinti, nu a facut parte in perioada de programare 2007-2013 din niciun Grup de Actiune Locala, si, prin urmare, nu a cunoscut beneficiile abordarii LEADER pentru dezvoltarea comunitatii. Situatia actuala a teritoriului reflecta o capacitate de dezvoltare insuficient fructificata la nivel local, ce nu raspunde nevoilor locale, in special in ceea ce priveste colaborarea intre partenerii publici si privati. Exista o nevoie accentuata ca actorii locali sa fie mai bine informati si incurajati in legatura cu oportunitatea de a se implica intr-o mare masura in procesul de dezvoltare a propriei comunitati locale. Dezvoltarea comunităților este un proces pe termen lung, care presupune, în mod normal, atât resurse financiare, cât și parteneriate locale durabile, abordarea LEADER putand reprezenta solutia pentru dezvoltarea acestui teritoriu. Pentru a asigura dezvoltarea zonei, este necesară mobilizarea tuturor părților interesate (autorități locale, organizații și reprezentanți ai societății civile) și, implicit, formarea unui parteneriat solid între acestea.
Rolul parteneriatului este foarte important in expunerea principalelor provocări de la nivel local, stabilirea priorităților, identificarea soluțiilor de dezvoltare și aplicarea de măsuri și a unei strategii integrate ce va incuraja promovarea de jos în sus a inițiativelor și activităților de dezvoltare, având ca punct de plecare nevoile şi potenţialul endogen, identificate la nivel local. Implementarea acestei strategii va asigura interconectarea actorilor locali, diseminarea cunoștințelor și noilor metode inovative şi animarea actorilor comunităţilor locale, lucruri esenţiale pentru un spaţiu rural activ. Nevoia de dezvoltare într-o manieră integrată și inovativă a problematicilor de importanță locală, de dezvoltare echilibrată a comunităților locale este vitală pentru accelerarea evoluţiei structurale a acestei comunități. De asemenea, nevoia întăririi capacitatii de gestionare locala trebuie sã fie sporitã, ca actorii interesați din zonele rurale sã fie mai bine informați și stimulați în legãturã cu posibilitatea de a se implica în mai mare mãsurã în procesul de dezvoltare a propriilor comunitãți locale. Implicarea actorilor locali în dezvoltarea zonelor în care activează, va contribui la realizarea unei dezvoltări dinamice bazata pe o strategie de dezvoltare locală coerenta, avand la baza nevoile locale.
Strategia parteneriatului reprezentat de Asociatia Grup de Actiune Locala MEHEDINTIUL DE SUD a fost conceputa în sensul valorificării punctelor forte sau „atuurilor” sociale, de mediu și economice ale comunității, vizand o abordare integrata și punand in prim plan acțiunile de valorificare a resurselor locale și de promovare a specificității locale, combinand soluții pentru problemele existente la nivelul comunităților locate reflectate în acțiuni specifice acestor nevoi.
Faptul ca in perioada anterioara de programare in acest teritoriu nu a existat o structura de tip LEADER determina aparitia unor disparitati la nivel judetean si regional fata de zonele in care abordarea LEADER a functionat, beneficiile acestor structuri fiind deja vizibile in acele zone. Astfel, in afara crearii unei “instrument”de cooperare între autorităţile publice şi organizaţiile din cadrul sectorului privat, incurajand implicarea reala a cetatenilor in deciziile strategice ce vor influenta comunitatea pe termen lung, abordarea LEADER a dovedit o contributie clara in sporirea dezvoltarii economice si sociale a zonelor acoperite prin realizarea de proiecte de dezvoltarea locală ponind de la potentialul local.
Obiectivul principal asumat de catre GAL Mehedintiul de Sud vizeaza dezvoltarea durabila a zonei prin imbunatatirea conditiilor de viata ale locuitorilor prin sustinerea dezvoltarii infrastructurii de baza, imbunătățirea serviciilor publice locale, imbunatatirea infrastructurii sociale, accesibilizarea serviciilor medicale, educationale si de asistenta socială, conservarea moștenirii rurale şi a tradiţiilor locale, dezvoltarea turistica a zonei, incurajarea asocierii si cooperarii prin crearea si promovarea lanțuri scurte de aprovizionare, cresterea competitivitatii fermelor mici si imbunatatirea managementului exploatatiilor existente, diversificarea economiei locale prin incurajarea activitatilor non-agricole, revitalizarea si promovarea mestesugurilor locale, crearea de locuri de munca, cresterea atractivitatii teritoriului GAL, reducerea gradului de sărăcie și a riscului de excluziune socială etc. Teritoriul reprezentat de catre Asociatia GAL Mehedintiul de Sud detine avantaje ce pot fi valorificate pentru a forma un parteneriat solid si a transforma unitar aceste comunitati in baza unei strategii inovative si integrate, proiectata în funcție de realitățile contextului local prin adaptarea deciziilor la nevoile variate ale zonei.
Prin instrumentarea strategiei de dezvoltare, teritoriul GAL Mehedintiul de Sud se va putea inscrie in noua abordare a dezvoltarii satului european, o abordare prin care se incurajeaza intoarcerea si stabilirea tinerilor in teritoriul LEADER si dezvoltarea economica, sociala si culturala a acestuia.
Regulamentul de organizare si functionare GAL
Regulamentul de organizare si functionare a GAL MEHEDINTIUL DE SUD va contine urmatoarele puncte:
Rolul si atributiile GAL MEHEDINTIUL DE SUD.
Viitorul GAL MEHEDINTIUL DE SUD va fi organizat şi va funcţiona ca si Asociatie conform OG nr. 26/2000 cu modificările şi completările ulterioare. Rolul principal asumat de GAL MEHEDINTIUL DE SUD il reprezinta dezvoltarea locala a teritoriului plasata sub responsabilitatea comunitatii prin implementarea strategiei de dezvoltare locala. Sarcinile asumate de catre GAL MEHEDINTIUL DE SUD esentiale pentru implementarea cu succes a SDL vizeaza :
• consolidarea capacitatii actorilor locali relevant si de a dezvolta si implementa operatiunile, inclusiv promovarea capacitatilor lor de management al proiectelor;
• conceperea unei proceduri de selectie nediscriminatorii si transparente si a unor criterii obiective în ceea ce priveste selectarea operatiunilor, care sa evite conflictele de interese, care garanteaza ca cel put in 51% din voturile privind deciziile de selectie sunt exprimate de parteneri care nu au statutul de autoritatii publice si permite selectia prin procedura scrisa ;
• asigurarea, cu ocazia selectionarii operatiunilor, a coerentei cu strategia de dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii, prin acordarea de prioritate operatiunilor in functie de contributia adusa la atingerea obiectivelor si tintelor strategiei;
• pregatirea si publicarea procedurii de depunere a proiectelor, inclusiv definirea criteriilor de selectie;
• primirea si evaluarea cererilor de finantare;
• primirea si verificarea conformitatii cererilor de plata depuse;
• selectarea operatiunilor, stabilirea cuantumului contributiei si prezentarea propunerilor catre organismul responsabil pentru verificarea finala a eligibilitatii inainte de aprobare;
• monitorizarea implementarii SDL plasate sub responsabilitatea comunitatii si a operatiunilor sprijinite si efectuarea de activita i specifice de evaluare in legatura cu strategia.
Activitatile principale:
Prin activitatile derulate GAL MEHEDINTIUL DE SUD va încuraja inovarea şi modernizarea formelor tradiţionale de know-how, descoperirea de noi soluţii la problemele rurale persistente, cresterea atractivitatii zonei, imbunătăţirea infrastructurii fizice locale, cresterea calitatii vietii prin furnizarea de servicii publice calitative, diversificarea activitătilor economice non-agricole din teritoriul GAL si incurajarea micilor intreprinzatori, promovarea zonei GAL MEHEDINTIUL DE SUD şi asocierea ei cu alte regiuni din ţară şi străinătate, imbunatatirea incluziunii sociale etc. Activitatile derulate de GAL MEHEDINTIUL DE SUD in conformitate cu planul de activitati asumat includ: constituirea echipei GAL responsabila cu implementarea strategiei, realizarea achizitiilor necesare implementarii SDL, elaborarea procedurilor de evaluare, selectie si monitorizare a proiectelor, instruirea si informarea in scopul dezvoltarii competentelor angajatilor GAL si a liderilor locali, desfasurarea de activitati de animare in teritoriul GAL (crearea unei pagini web a GAL, distributia de materiale de promovare, desfasurarea de intalniri de informare, aparitii in presa etc.), derulare sesiuni de depunere a proiectelor, evaluarea si selectarea proiectelor, intocmirea rapoartelor de activitate, a cererilor de plata aferente cheltuielilor de functionare, acordarea de asistenta persoanelor care vor sa depuna proiecte la GAL, actiuni de promovare, colaborarea cu alte entităţi pe plan naţional şi internaţional, care au scopuri similare, precum si cu alte organizaţii indiferent de forma de organizare care participă la programul LEADER etc.
Structura organizatorica a GAL MEHEDINTIUL DE SUD si atributiile acesteia In conformitate cu prevederile statutare, structura organizatorica a viitorului GAL MEHEDINTIUL DE SUDva fi urmatoarea: Adunarea Generala, Consiliul Director, Cenzorul, Comitetul de selectie, Comisia de contestatii, Compartimentul administrativ (echipa GAL: manager de proiect pentru coordonarea activităţii GAL atât sub aspect organizatoric cât şi al respectării procedurilor de lucru, expert financiar pentru supravegherea si controlul gestiunii financiare-contabile a GAL, animator pentru desfasurarea activitatilor de animare pentru promovarea actiunilor GAL si activitatile de monitorizare a proiectelor, expert tehnic pentru verificarea, evaluarea si selectia proiectelor si evaluarea conformităţii cererilor de plată), serviciile externalizate( audit, consultanta, instruire, publicitate, organizare a evenimente, realizare materiale de promovare etc).
Fluxul documentelor pentru stabilirea persoanelor responsabile, precum si pentru determinarea fluxului documentelor vor fi consultate procedurile existente la nivelul GAL pe tipuri de activitati( de ex.:procedura de primire a proiectelor, procedura de verificare a conformitatii dosarelor cererilor de plata, procedura de desfasurare a achizitiilor, procedura de recrutare etc.).Toate documentele care intra sau ies din unitate vor fi inregistrate in cadrul Registrului de intrari – iesiri. Documentele sosite vor fi repartizate persoanei responsabile de rezolvarea acestora si vor fi arhivate corespunzator. Conflictul de interese GAL MEHEDINTIUL DE SUD va urmari respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 66/2011, elaborand şi aplicand proceduri de management şi control care să asigure corectitudinea acordării şi utilizării fonduri disponibile in cadrul SDL, precum şi respectarea principiilor bunei gestiuni financiare, aşa cum este aceasta definită în legislaţia comunitară. Vor fi descrise riscurile privind conflictul de interese, asa cum au fost rezumate in cadrul Capitolului 12.
Mecanisme de gestionare:
În cadrul derulării proiectului, GAL MEHEDINTIUL DE SUD va acorda o deosebită importanţă mecanismelor de implementare, întrucât, după selectarea dosarului de candidatură, de modul în care vor fi organizate fluxurile de activităţi va depinde reusita programului. In scopul de a asigura transparenta si interpretare uniforma in implementarea proiectelor, GAL MEHEDINTIUL DE SUD se va asigura ca sunt stabilite definitii exacte ale termenilor specifici astfel incat sa se evite interpretarea individuala a lor. Monitorizarea SDL va presupune existenţa unui dispozitiv riguros şi transparent de vizualizare a modului în care are loc gestionarea implementării strategiei de dezvoltare, care să permită colectarea sistematică şi structurarea datelor cu privire la activităţile desfăşurate. Dispozitivul de monitorizare implementat de GAL MEHEDINTIUL DE SUD se va referi la: evaluarea de rutină a activităților în desfășurare, colectarea sistematică de date pentru indicatori specifici, corectarea devierilor în implementarea activităţilor, informarea periodică și raportarea datelor culese cu scopul luării unor decizii ce duc la ȋmbunătățirea performanțelor SDL. Monitorizarea urmareste implementarea SDL si indeplinirea obiectivelor acesteia, la nivelul GAL fiind necesara existenta in orice moment a unor raportari exacte referitoare la stadiul implementarii SDL. Prin intermediul monitorizarii se examineaza toate aspectele care afecteaza implementarea SDL. In urma concluziilor monitorizarii pot fi propuse modificari ale SDL. Monitorizarea activitatilor propuse se va realiza de catre managerul de proiect, care va raporta periodic Consiliului Director stadiul implementarii SDL. Evaluarea SDL se efectuează pentru îmbunătățirea calității elaborării și implementării Strategiei de Dezvoltare Locala, precum și în vederea aprecierii eficacității, eficienței și impactului acesteia in conformitate cu prevederile procedurile de implementare a functionarii GAL si a SDL. Evaluarea se realizează cu scopul de a îmbunătăţi calitatea implementării SDL, prin analiza eficienţei, adică a celei mai bune relaţii dintre resursele angajate şi rezultatele atinse şi a eficacităţii programului, însemnând măsura în care obiectivele au fost atinse. Evaluarea presupune colectarea, procesarea, analizarea și sintetizarea datelor și informațiilor relevante de la nivelul SDL.GAL va pune la dispoziție resursele necesare pentru efectuarea evaluării. Evaluarea se va efectua de către experți interni sau externi. Evaluarea va fi pusa la dispozitia publicului, precum si la dispozitia oricarei autoritati de control cu atributii in verificarea functionarii GAL sau a fondurilor europene. Modalitatea exacta de desfasurare a evaluarii va fi precizata in cadrul unui Plan de evaluare ce va fi alcatuit de catre GAL. Scopul Planului de Evaluare este să se asigure că sunt întreprinse activități adecvate și într-un număr suficient pentru o evaluare corecta a SDL și că sunt disponibile resurse suficiente și adecvate pentru a acoperi nevoile de evaluare comune și specifice SDL. In intocmirea planului de evaluare se va avea in vedere: - obtinerea unor rezultate cuantificabile; - trasarea unor proceduri clare in baza carora va fi realizata evaluarea; - transparenta procesului de evaluare; - evaluare clara a fiecarei functii a GAL si o perspectiva de ansamblu asupra intregii activitati; - utilizarea rezultatelor evaluarii drept instrument de masurare a performantelor GAL.
Planul de Evaluare va avea rolul de : de a stabili rolurile si responsabilitatile celor implicati in activitatea de evaluare, in vederea facilitatii unui dialog cat mai constructiv intre acestia; a demara activitatile de evaluare a startegiei inca dintr-o faza incipienta a implementarii acesteia; a asigura ca datele solicitate pentru evaluare vor fi disponibile la momentul oportun in formatul adecvat; a realiza o interconectare intre activitatile de monitorizare, evaluare si raportare, care sa asigure un nivel ridicat al calitatii rezultatelor activitatilor de evaluare; a pune bazele unei strategii de comunicare a rezultatelor evaluarilor catre factorii de decizie si catre publicul interesat; a furniza informatiile necesare pentru evaluarea programului avand in vedere ca evaluarea PNDR se completeaza cu informatiile rezultate din activitatile de evaluare derulate la nivelul Grupurilor de Act iune Locala ; a furniza informatiile necesare pentru a arata progresul intermediar inregistrat in indeplinirea obiectivelor. Controlul SDL vizeaza modul în care GAL MEHEDINTIUL DE SUDși implicit beneficiarii acestuia, înţeleg să respecte planificarea legată de implementarea strategiei de dezvoltare. Functia de control a SDL implica verificarea pe trei nivele: verificarea implementarii SDL (realizata de catre Autoritatea de Management/Agentia de Plati), verificarea implementarii proiectelor selectate de GAL (realizata de catre echipa GAL prin responsabilii cu aceasta activitate), verificarea eficientei echipei GAL in implementarea SDL (realizata de conducerea Asociatiei). Mecanismul de control presupune stabilirea unui sistem de verificare a respectării planificării legate de implementarea strategiei printr-o procedura clara, concretizata prin indicatori masurabili, urmand a fi desfasurata de responsabili desemnati ȋn acest sens. Monitorizarea proiectelor selectate de GAL va avea ca scop urmărirea stadiului implementării proiectelor prin care este transpusă ȋn practică strategia de dezvoltare locală in conformitate cu procedura intocmita de GAL pentru monitorizarea proiectelor, procedura ce va fi adusa la cunostiinta beneficiarilor selectati. Astfel, va exista o monitorizare a fiecarui proiect, incluzand si verificari pe teren. Monitorizarea proiectelor se va face de catre responsabilul desemnat ȋn acest sens, se vor intocmi rapoarte de monitorizare pentru fiecare proiect in parte, in functie de stadiul implementarii si momentul colectarii datelor. Procesul de monitorizare va prevede un dispozitiv riguros şi transparent de vizualizare a modului in care are loc gestionarea financiara a implementarii fiecarui proiect, fiind urmarita implementarea proiectelor in conformitate cu cererile de finanţare depuse, mai exact informaţiile financiare şi valoarea estimată a indicatorilor de rezultat, precum si respectarea termenelor propuse pentru implementarea proiectului si atingerea indicatorilor. Monitorizarea va asigura colectarea informatiilor şi a datelor şi va utiliza indicatori relevanti şi masurabili prin intermediul carora in orice moment sa existe o imagine clara si obiectiva a stadiului implementarii proiectelor.
Echipa GAL


